به گزارش خبرگزاری حوزه، وبینار نقد کتاب «حیات برزخی از نظر وهابیت» با حضور ناقدان حجت الاسلام علی رضا بشیری و سرکار خانم دکتر گلستانی فر و نویسنده کتاب آقای دکتر عباسعلی صالحی برگزار شد.
در ابتدای این وبینار دکتر صالحی نویسنده کتاب " حیات برزخی از نظر وهابیت" در مورد این کتاب گفت: اعتقاد همه مسلمین درباره عالم برزخ این است که در میان این جهان و سرای آخرت، جهان سومی به نام «برزخ» وجود دارد که ارواح تمام انسانها پس از مرگ تا روز قیامت در آن قرار میگیرند البته از جزئیات آن جهان، آگاهی زیادی نداریم، فقط این قدر میدانیم که ارواح نیکان و صالحان مانند شهداء متنعّم به نعمتهای فراوانی هستند و نیز ارواح ظالمان و طاغوت ها و حامیان آنها در آن جهان معذّبند.
وی خاطر نشان کرد: با استناد به آیات شریفه قرآن کریم و روایات مختلف شیعه و اهل سنّت، می توان اثبات کرد که بین حیات انسان در عالم برزخ با حیات مادی و انسانهای زنده، ارتباط برقرار است به این معنا هنگامی که انسانها در عالم مادی آنان را صدا می زنند، می شنوند و هنگامی که از آنان سوال و درخواست می کنند به اذن خداوند متعال، جواب میدهند. و از آن جهت که حقیقت انسان، روح او میباشد، این مسأله را در ابعاد مختلف از دیدگاه علمای وهابیت مورد بررسی قرار داده و اثبات کرده ایم که حقیقت انسان، روح او می باشد که با مرگ انسان، زائل نمی شود و از بین نمی رود.جهت آشنایی با نظریات و عقاید علمای وهابیت، موضوع حیات برزخی را از دیدگاه ایشان با توجه به آیات قرآن و روایات مورد قبول ایشان، مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیدم که آنان مانند فرق و مذاهب دیگر، مسأله حیات برزخی را قبول دارند و آن را جزء اصول مسلم اسلام می دانند و به آن اعتقاد جازم دارند، ولی با این تفاوت که این حیات را منحصر به وقت سوال ملکین می دانند. در ادامه، سخن آنان را نقد نموده نشان داده ایم که داشتن حیات برزخی فقط منحصر به وقت سوال نمی باشد بلکه انسان در طول حیات برزخی خویش، دارای حیات می باشد و به خاطر این تفکر است که مسلمین به آنان توسل جسته و به زیارت قبورشان می روند.
در ادامه این وبینار، خانم گلستانی فر در نقد کتاب "حیات برزخی از دیدگاه وهابیت" گفت: کتاب، دارای موضوع خوبی است و به دلیل اینکه برزخ دور از دسترس ادراک عمومی انسان قرار دارد میتواند به طور قطعی و یقینی در مورد ماهیت انسان در برزخ و چگونگی حیات برزخی از براهین عقلی صرف استفاده کرد و هر آنچه از آن فهمیده می شود برگرفته از فهم ما از آیات و روایات است که این نیز مبتنی و وابسته بر مبانی فلسفی و کلامی فرق مختلف اسلامی است که دستاوردهای یکسان ندارد.
وی افزود: اشکال دیگری که بر ابن تیمیه و پیروان وهابیت وارد است و از آن غفلت شده است بازگشت روح به بدن مادی برای سوال و جواب به معنای حیات بخشیدن دوباره به بدن مادی است که این آثار و لوازم ماده را به دنبال خواهد داشت، مثل تنفس تحرک ادراک فعال شدن قوا و غرایز است.
فهم صحیح از یک دیدگاه کلامی میطلبد که حداقل بخش کوچک به مبانی اختصاص داده شود از آنجایی که حیات برزخی مربوط به عالم خارج از عالم ماده است لازم بود مبانی هستی شناسی و وهابیت به طور دقیق و سایر فرق اسلامی به طور اجمال مطرح کردد تا دقیقا روشن شود اشکال بر نظر ایشان به کدام بخش از مبانی معرفتشناسی هستی شناسی و انسان شناسی آنها باز میگردد.
چند سوال که برای خواننده این کتاب ممکن است ایجاد شود و به آنها پاسخ داده نشده و یا برای پاسخ به منبع معتبر و صحیح ارجاع داده نشده است صفحه ۸ از لحظه مرگ تا سوال و جواب چه اتفاقی برای روح می افتد در کدام عالم و با چه احوالی به سر می برد. وهابیت رابطه نفس و بدن را چگونه تبدیل میکند برای پی بردن به دیدگاه ایشان درباره حیات برزخی لازم است دانسته شود چه تفسیری از رابطه نفس و بدن دارند.
در ادامه حجت الاسلام علیرضا بشیری به بیان دیدگاه های خود در مورد این کتاب پرداخت و گفت: جای خالی این نوع کتابها که به صورت موضوعی وارد بحث شود حس می شود. قطع کتاب قطع به روز و بازاری است. این کتاب با حجم کم بیشتر نکات مربوط به بحث را آورده است و نکته مهم تر این است که در چند جلد دیگر به بحث وهابیت پرداخته شده که مانند همین کتاب موضوعی و در حجم کم چاپ شده و در اختیار عموم قرار گرفته است.
طرح جلد کتاب ابهام دارد اگر نام کتاب را برداریم چیزی از محتوا متوجه نمی شویم. از پشت جلد هیچ استفادهای نشده و می شد از چکیده یا معرفی نویسنده یا پیامک کتاب در آنجا استفاده شود. بدنه اصلی بحث ذیل یک فصل آمده آنهم کلیات و مفاهیم اساسی است که به مخاطب کمکی نمی کند.
وی افزود: در کتاب دو بخش جمع بندی و نتیجه گیری وجود دارد که مشخص نیست، چرا این طور آمده است. در برخی نقل قول ها منبع ذکر نشده که باید منبع ذکر شود و استانداردی که پاورقیها از آنها پیروی کردهاند مشخص نیست.
تقسیم بندی کتاب بر اساس آیات است که می توانست موضوعی یا بر اساس نظرات افراد باشد مانند ابن تیمیه، ابن قیم، محمد بن عبدالوهاب، بن باز و سایر علمای وهابیت اگر همچنان ترجیح نویسنده بر تقسیم بر اساس آیات است می شود در انتهای کتاب فهرست اعلام یا فهرست موضوعات اضافه شود.
نظر شما